Dania mięsne

Kluski z bryndzą, bekonem i szczypiorkiem

Kluski z bryndzą, bekonem i szczypiorkiem

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • skwarki boczku
  • 200 g sera Bryndza

Wykonanie

  1. Ziemniaki mielimy w maszynce lub trzemy jak najdrobniej na tarce.
  2. W misce mieszamy zmielone ziemniaki z jajkiem, solą i mąką.
  3. Kiedy ciasto dobrze się wymiesza, nabieramy je na łyżkę i pojedynczo wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.
  4. Gotujemy dopóki kluseczki nie wypłyną na wierzch.
  5. Wyławiamy kluseczki i wykładamy na talerzu. Dosypujemy do nich Bryndzę i mieszamy, by dobrze się rozpuściła.
  6. Na koniec kluski posypujemy skwarkami.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

Powrót